АПИТЕРАПИЯ

ПЧЕЛЕН КЛЕЙ /ПРОПОЛИС/

Прополисът притежава широк антимикробен спектър. Той има противовъзпалително, антисептично, дезинфекциращо, болкоуспокояващо и противогъбично действие. Използва се при заболявания на горните дихателни пътища, на белия дроб, на храносмилателния тракт (язва, гастрити, колити), бъбречни заболявания. Оказва положително въздействие при лечение на различни форми на дерматити, хемороиди, възпаление и кървене на венци, гъбички и мазоли.
 
Начин на употреба:
Вътрешно: 20 или 30 гр. клей се разтваря в 100 гр. чист спирт (95%) за около 4-5 дни. След това се отделя бистрата прополисова тинктура. 30-40 капки се смесват с половин чаша вода и се пият 1-2 часа преди хранене. За дезинфекция на устната кухина и венците 10 капки от тинктурата се смесват с една чаша вода и се прави гаргара.
Външно: за лечение на травматични, гнойни и др. рани, екземи, термични и химични изгаряния – смес от 10 гр. прополис и 90 гр. восък се загрява на водна баня до температура, поносима за кожата и се нанася върху болния участък, покрива се с найлон и отгоре с вълнен плат. Процедурата продължава 25-30 мин.
Пчелният клей е безвреден.

 

ЦВЕТЕН ПРАШЕЦ /ПОЛЕН/

Цветният прашец представлява богат природен концентрат, който съдържа витамини, ензими, растителни хормони, микроелементи и незаменими аминокиселини.
Пчелният прашец действа тонизиращо и биостимулиращо на организма. Прашецът регулира дейността на храносмилателните органи, възбужда перисталтиката на червата, подобрява чернодробните функции, регулира кръвното налягане. Използва се при физически и умствени изтощения, старческа отпадналост, атеросклероза, колити, язва, хипертрофия на простатна жлеза, базедова болест, анемия и др.
 
Начин на употреба:
Вътрешно: 100 гр. прашец се смесват с 1 кг. мед. Профилактична дневна доза:
- за възрастни по 1 супена лъжица разтворена във вода 1 час преди хранене или 3 часа след хранене;
- за деца по 1 чаена лъжичка преди хранене.
Външно: използват се водни и спиртни екстракти от цветен прашец. Лекуват се екземи, гнойни и хирургични рани. В зависимост от болестта лечебният курс се прилага с различна продължителност от 1 до 3 месеца.
Противопоказания за приемане: алергия към цветен прашец и тежки увреждания на бъбречния паренхим.

 

ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Восъкът е неизменно средство при лекуване на синуити, сенна хрема, бронхиална астма, фарингити и ларингити. Пчелният восък при загряване поема голямо количество топлина и при поставяне на болния участък я отдава бавно. Това подобрява кръвообръщението в третирания участък, което води до намаляване на възпалителен процес и разнасяне на кръвоизливи. Восъкът има антибиотично действие, като унищожава болестотворните микроорганизми, оказва регенериращо действие върху увредени клетки и тъкани. Омекотява твърдите тъкани по кожата и премахва бръчките.
 
Лечебно приложение:
Вътрешно: особено полезно е консумирането на натурална пчелна пита или приемането на восъчни запечатки от пчелните пити, съхранени в мед по 1 чаена лъжичка 2-3 пъти дневно преди хранене.
Топлолечение: восъкът се слага в тавичка и се загрява на водна баня. След застиването му се поставя на болното място, покрива се с вълнен плат и престоява 20-30 минути. Восъкът може да се ползва за десетина процедури, след което се подменя с нов.
Инхалации: 15-20 гр. восък се разтопява в метален съд на водна баня. След завиране болният вдишва парите през носа. Процедурата продължава 15-20 мин.



© www.rodopska-pchela.com  |  Всички права запазени.